Verkoudheidsvirus gedijt beter in koude neuzen

Dat je bij koud weer meer kans loopt op een verkoudheid is al decennia lang een volkswijsheid. Eén die nu wetenschappelijk bewezen is. Het verkoudheidsvirus doet het namelijk inderdaad beter in koude neuzen.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Yale University, waarbij onderzoekers de cellen uit luchtwegen van muizen bestudeerden.

Het is al langer bekend dat het rhinovirus de boosdoener is van een verkoudheid. Nu blijkt dat dit verkoudheidsvirus zich makkelijker vermenigvuldigt in relatief koude neusholtes dan in bijvoorbeeld de warmere longen. Behalve dat het virus gewoon beter gedijt bij kou, heeft ons immuunsysteem het ook nog eens extra zwaar te verduren bij koudere temperaturen waardoor het minder goed raad weet met het verkoudheidsvirus.

Het onderzoek
De onderzoekers bewaarden een kweekje met cellen uit de luchtwegen van muizen op lichaamstemperatuur (37 graden celcius) en een kweekje bij een temperatuur van 33 graden Celcius. Daarop werd het rhinovirus losgelaten. “We ontdekten dat de immuunreactie op het rhinovirus zwakker is wanneer de temperatuur lager is dan de lichaamstemperatuur,” vertelt onderzoeker Akiko Iwasaki.

Lees hier het volledige artikel.