Verminder bijwerkingen behandeling prostaatkanker door concentratie

“Bijwerkingen van de behandeling van prostaatkanker kunnen aanzienlijk beperkt worden wanneer je de behandeling concentreert in een beperkt aantal centra. In Hamburg is daarvan al een best practice beschikbaar. Jaarlijks komen daar bij de Martini-Klinik 2200 gevallen binnen, waarbij elke specialist minstens 250 patiënten behandelt. Ik wil het debat over deze werkwijze dit jaar graag oplijnen.” Dit stelt CZ-voorzitter Wim van der Meeren in een interview met Zorgverzekeraars Nederland naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de Zorgverzekeringswet.

In het jaar dat de Zorgverzekeringswet (Zvw) 10 jaar bestaat, spreken we anno 2016 met diverse sleutelfiguren die een rol spelen of gespeeld hebben bij belangrijke thema’s rond de Zvw. Zicht krijgen op kwaliteit van zorg en op basis daarvan goede zorg regelen is zo’n thema. Inzicht in kwaliteit is ook een belangrijk instrument om de zorgkosten te beheersen. Transparantie van kwaliteit bevorderen en kostenbeheersing zijn belangrijke taken die onder meer de zorgverzekeraars hebben gekregen met de komst van de Zvw. Op het gebied van kwaliteit veroorzaakte CZ eind 2010 veel reuring door de aankondiging om de behandeling van borstkanker alleen nog in te kopen bij ziekenhuizen die voldeden aan bepaalde kwaliteitseisen.

Beroerde zorg is altijd te duur
“Het moment dat we ons nieuwe inkoopbeleid voor borstkanker bekend maakten, was ontzettend spannend. De hele Nederlandse pers hing aan de lijn. Mijn drive om dit te gaan doen was, na vijf jaar Zvw, een intern debat over onze license to operate. Is het zorglandschap nu aan het veranderen? vroegen we ons af. Bij de komst van de Zvw dachten we: als de kwaliteit beter wordt gaat de patiënt vanzelf kiezen. Maar de patiënt maakte geen keuzes op basis van kwaliteit. Daar wilden we wat aan doen met iets wat mensen aansprak en waar we wat zinvols over konden zeggen. En bij borstkanker is dat het geval. Een stelsel met private partijen is juist zo interessant omdat we de lat voor kwaliteit hoger kunnen leggen. Destijds dachten de mensen: het zal wel aan minimum eisen voldoen, maar CZ vond dat gewoon niet goed genoeg. En dat mag je zeggen.” Daarbij draait het bij kwaliteit ook om beheersing van de zorgkosten. “Mijn stelling is dat focus op kwaliteit niet alleen goed is voor patiënten maar ook voor de kosten. Beroerde zorg is namelijk altijd te duur.”

Lees hier het volledige artikel.