Via slimme pleister COVID-patiënt continu monitoren

Via een draadloze sensor, verwerkt in een slimme pleister op de borst, kunnen verpleegkundigen COVID-patiënten in het ziekenhuis op afstand in de gaten houden met een systeem dat hartslag en ademfrequentie weergeeft. Dankzij de pleister kan de patiënt zich vrij bewegen.

In samenwerking met Philips is het UMC Utrecht gestart met de implementatie van deze continue monitoring op de verpleegafdeling.

“Het ziekteverloop bij corona is behoorlijk grillig. Bij de controles aan bed in het ziekenhuis lijkt het zuurstofgehalte in het bloed van de patiënt, de saturatie, goed en is de patiënt niet benauwd. Kort daarna drukt de patiënt op de alarmbel, meet de verpleegkundige opnieuw en dan zien we dat de zuurstof opeens heel laag is.”, vertelt technisch geneeskundige Martine Breteler. “Soms kunnen verpleegkundigen daardoor niet varen op hun klinische blik. Dit maakt dat continue monitoring heel relevant is.”

Toen de coronacrisis vijf weken geleden uitbrak en de behoefte aan ondersteuning bij verpleegkundigen groot, vielen veel dingen samen. Al vier jaar doet Martine promotieonderzoek in het UMC Utrecht naar continue monitoring op afstand. De toegevoegde waarde van die monitoring op afstand is al aangetoond, maar praktijkervaring op grote schaal ontbreekt.

Lees hier het volledige artikel.