Vijf vragen over de invloed van hoge temperaturen op ouderen

Beantwoord door geriater Marcel Olde Rikkert.
Eerder besteedden we aandacht aan hitte en gezondheid. Naar aanleiding hiervan kwamen er aanvullende vragen specifiek gericht op hoge temperaturen en ouderen, omdat de oversterfte bij een hittegolf vooral ouderen treft (300-400 meer dan verwacht in 2019, 2020).

Vandaar dat we in deze ‘vijf vragen over’ extra focussen op ouderen. Hiervoor stelden we de vragen aan geriater Marcel Olde Rikkert.

  1. Waarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de hitte en ouderen?
    Ouderen blijken al jaren de meest kwetsbare groep tijdens hittegolven. In de hitteperiodes van 2019 tot en met 2022 werd steeds een oversterfte van tussen de 300 en 400 ouderen geteld door het CBS.
    Daarom is het belangrijk om extra aandacht aan mensen van 75 jaar en ouder te schenken, zeker als ze ook een ziekte hebben waarvoor ze in een ziekenhuis behandeld worden. Na een behandeling volgt thuis nog een kwetsbare herstelfase.
  2. Wat gebeurt er met het ouder worden met het aanpassingsvermogen aan hitte?
    Gemiddeld wordt bij het ouder worden je ‘thermostaat’ minder gevoelig en je ’airco’, om jezelf lichaam af te koelen, minder effectief. De thermostaat reageert dus minder snel op temperatuurstijging en zet de airco minder snel aan. Die airco of koudepomp wordt gevormd door je bloedvaten in de huid, hart en longen en het waterreservoir in je lichaam. De bloedvaten zetten niet zo goed en snel meer uit met de jaren en hart en longen hebben minder reserve. Het transpireren neemt ook niet zo snel toe en oudere mensen hebben wat meer isolerend onderhuids vet. Dat alles maakt de veerkracht alleen al door verouderingsprocessen minder.
    Komen daarbij ook nog ziekten – en 70% van de mensen boven de 75 heeft meerdere aandoeningen – dan neemt het risico op hittestress en hitte-uitputting in hoge omgevingstemperatuur verder toe.

Lees hier het volledige artikel.