Virale hepatitis blijft onnodig dodelijk

Het aantal mensen dat in Nederland jaarlijks overlijdt aan virale hepatitis blijft stabiel, ondanks de beschikbaarheid van goede therapieën. Die bereiken de tienduizenden mensen met een hepatitisinfectie blijkbaar volstrekt onvoldoende.

Bij de patiënt
MDL-arts prof. dr. Rob de Man van het Erasmus MC aanvaardde vrijdag 16 september een leerstoel aan de geneeskundefaculteit. Het streven is om de beschikbare hepatitistherapieën bij de patiënten terecht te laten komen en het onnodig sterven aan hepatitis te voorkomen.
Erg ziek
Tienduizenden mensen in Nederland hebben een hepatitis B- of C-besmetting onder de leden. Patiënten kunnen er erg ziek van worden. In 5% van de gevallen ontaardt een infectie zelfs in leverkanker. Naar schatting 400 mensen overlijden jaarlijks aan hun besmetting.
Goed medicijn
Tot een decennium geleden was er geen goed werkzame therapie tegen hepatitis B en C. In 2005 kwam met interferon een goed medicijn op de markt tegen hepatitis B, waarmee ook hepatitis C kan worden behandeld.
Volledig genezen
Sinds 2015 is er bovendien een nieuwe, spectaculaire therapie tegen hepatitis C, die inmiddels wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Hiermee kunnen patiënten in drie tot zes maanden volledig genezen, waarbij eventuele schade aan de lever grotendeels wordt hersteld. Hepatitis B kan met de antivirale therapie worden teruggedrongen, bij sommige patiënten is zelfs helemaal geen virus meer waarneembaar. Alle patiënten blijken vrij van leverschade of leverkanker.
Lees hier het volledige artikel.