Visie op decentralisatie AWBZ-begeleiding gelanceerd

Vanaf 1 januari 2013 moeten mensen voor ‘begeleiding’ aankloppen bij gemeenten. Momenteel is dit nog geregeld via de AWBZ. Hoe die nieuwe taak vormgegeven kan worden, staat in ‘Van zorg naar participatie’. Die kersverse notitie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is op 14 juli aangeboden aan de CG-Raad.

Begeleiding is bedoeld voor mensen met een matige tot zware beperking, veroorzaakt door ziekte, handicap of leeftijd. Het gaat daarbij om mensen die nog zelfstandig wonen. Te denken valt aan begeleiding bij het op orde houden van de administratie of begeleiding bij dagelijkse activiteiten die nodig zijn om mee te kunnen doen. Ook dagbesteding, en het vervoer van en naar die dagbesteding, valt onder begeleiding.

Goede ambities
Gemeenten gaan de begeleiding, waar zo’n 190.000 mensen gebruik van maken, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelen. In de notitie staan onder meer de volgende ambities verwoord; meer eigen regie en maatwerk, ondersteuning meer vanuit de leefwereld van mensen zelf, zorg dichter bij huis, minder regels en protocollen en aanbod van een persoonsgebonden budget (pgb) waar dat meerwaarde heeft.

Deze ambities sluiten goed aan bij die van de CG-Raad. Door de nadruk te leggen op eigen regie en ondersteuning vanuit de eigen leefwereld kunnen mensen zelf aangeven waar de behoeften liggen en zelf bepalen wat goed voor ze is.

Verder stelt de VNG dat er een nieuwe, moderne vorm van begeleiding kan worden gerealiseerd. De CG-Raad is het met de gemeenten eens dat er straks veel kansen liggen om zorg en ondersteuning dichterbij mensen te realiseren, met en voor elkaar. Uit de notitie spreekt ook de wens te behouden wat goed is van de AWBZ en te verbeteren wat kan. Een goed streven, vindt de CG-Raad.

Kritiekpunten
In de notitie is er geen aandacht voor de inspraak van zorggebruikers zelf. Om de begeleiding maatwerk te laten zijn, is het van belang dat ze mee mogen praten en denken met gemeenten. Net als lokale belangenbehartigers. Verder is het essentieel dat gemeenten samenwerken, om deskundigheid te delen. Met name voor kleinere gemeenten is dat van belang, omdat die vaak weinig expertise hebben over de doelgroepen waarvoor de begeleiding is bedoeld.

Waar de CG-Raad zorgen over heeft, zijn onder meer de kosten. Er is een bezuiniging van 5 procent ingeboekt op de begeleiding. De kwaliteit ervan staat op dit moment al onder druk. Hoe gemeenten dit gaan oplossen is nog onduidelijk. De CG-Raad vreest voor hogere eigen bijdragen, die voor deze groep mensen vaak moeilijk op te brengen zijn. Dit, omdat het gros van de mensen tot de lagere inkomensgroepen behoort.

De notitie is tot stand gekomen in samenwerking met G32, waarin 33 (middel) grote gemeenten zijn verenigd.

Lees hier de VNG-notitie

Lees hier het persbericht van VNG

Meer informatie over bezuinigingen AWBZ in Wij werken aan – AWBZ
Meer informatie over Wmo in Wij werken aan – Wmo
Bron: CG-raad