Voor het leven getekend? Zo worden je littekens minder zichtbaar

Een valpartij op het schoolplein, of die keer van je fiets, een operatie of een brandwond. Bijna ieder mens heeft wel één of meerdere littekens op zijn lichaam. Naast een herinnering aan een vaak minder leuke gebeurtenis, staat een litteken vaak ontsierend.

Hoe ontstaat een litteken precies en wat kun je doen om de zichtbaarheid van littekens te verminderen?

Als bij een ongelukje of val alleen de opperhuid wordt beschadigd, geneest dit meestal snel en krijg je geen litteken. Maar bij diepere beschadiging wordt de kans op een litteken steeds groter naarmate de genezing van de huid langer duurt. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte bestaat uit bindweefsel, ook wel collageen genoemd. Naast het feit dat littekens vaak ontsierend zijn, kunnen ze ook pijn en jeuk veroorzaken.

Bij een diepere beschadiging moet het ontstane wondgat worden opgevuld en maakt je lichaam nieuw bindweefsel aan voor de vorming van de nieuwe huid. Hierdoor ontstaat er een roodachtig, soms verdikt litteken. Als het genezingsproces goed verloopt en er geen infectie ontstaat, verdwijnt de roodheid en verdikking van het litteken en vervaagt het litteken uiteindelijk. Als dit niet zo is en het litteken blijft lelijk of geeft klachten, is er een aantal mogelijkheden om littekens te behandelen.

Lees hier het volledige artikel.