Voorkomen is beter dan genezen

In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 1200 mensen tijdens een ziekenhuisopname waarbij een vermijdbare medicatiefout een reden voor opname was.

Zoals op veel terreinen in de zorg bestaat ook hier het gevaar dat we dit risico proberen dicht te timmeren met protocollen en afvinklijstjes. Soms lijkt te worden vergeten dat het voor de medicatieveiligheid minstens zo belangrijk is om te investeren in een gedegen geneesmiddelenkennis bij dokters. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is hier op zijn plek.

Dit is dan ook het adagium bij de Farmacotherapie eindtoets die werd ingesteld om een einde te maken aan de situatie dat studenten hun artsenbul konden halen zonder ooit enige aandacht aan farmacotherapie te besteden. Sinds september 2018 wordt de eindtoets op bijna alle Nederlandse geneeskundefaculteiten afgenomen en pas na het behalen van deze ‘licence to prescribe’ kan de artsenbul overhandigd worden.

Maar met het opleiden van jonge dokters ben je er nog niet, want farmacotherapie is een veld dat continue in beweging is. Nieuwe middelen volgen elkaar snel op, indicaties worden uitgebreid en door toename van polyfarmacie komen bijwerkingen en interacties steeds vaker voor.

Lees hier het volledige artikel.