Vroeger was (niet) alles beter

Psychiatrie door de eeuwen heen.
Een hersenoperatie met een veredelde ijspriem om je van je psychose af te helpen? Koude baden tegen ‘hysterie’? Dit klinkt ons nu misschien raar in de oren, maar vroeger waren deze behandelingen in de psychiatrie gemeengoed.

Onze ideeën over hoe psychiatrische aandoeningen ontstaan, zijn in de geschiedenis van de mensheid vaak veranderd. Zo zocht de Griekse arts Hippocrates (ja, die van de artseneed) de oorzaak in een onjuiste balans in de vier typen ‘lichaamsvocht’, te weten bloed, slijm, geel gal, en zwart gal. De term ‘melancholie’ komt hier vandaan: melaina chole is Grieks voor ‘zwart gal’. Ook de behandeling (of gebrek daaraan) veranderde door de eeuwen heen.

Het dolhuis als Middeleeuws uitje
In Gent, waar we met onze onderzoeksgroep waren, stond het eerste ‘dolhuis’ van Europa: een plek waar in de Middeleeuwen mensen die zich afwijkend of ‘krankzinnig’ gedroegen werden opgesloten. Inkomsten werden deels gegenereerd door mensen tegen betaling te laten kijken naar de ‘gekken’, een middeleeuws uitje voor het hele gezin.

Lees hier het volledige artikel.