Vrouw in wetenschap staat 1-0 achter

Vrouwen in de wetenschap verdienen minder en worden minder vaak hoofddocent of hoogleraar dan mannen. Er is verbetering, maar die gaat heel traag. Hoe komt het en wat is eraan te doen?

Zoek je carrière in de wetenschap? Dan heb je nog steeds een streepje voor als je man bent. Puur het feit dat je een vrouw bent, maakt dat je minder verdient dan je mannelijke collega en minder kans maakt om universitair hoofddocent of hoogleraar te worden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, dat jaarlijks in een monitor op een rij zet hoe de verdeling is van vrouwen en mannen onder studenten, promovendi, docenten en hoogleraren bij Nederlandse universiteiten.

Al jarenlang beginnen er iets meer meisjes dan jongens aan een universitaire studie. En de meisjes zijn succesvoller: ze halen gemiddeld hogere cijfers en breken hun studie minder vaak af dan jongens. In 2022 was 54 procent van de afgestudeerden vrouw. Ook onder de jonge wetenschappers die gaan promoveren zijn nog veel vrouwen: 45 procent. Nog een stapje hogerop is de verdeling ook nog bijna fiftyfifty: van de universitair docenten is 46 procent vrouw.

Lees hier het volledige artikel.