Mond biedt schat aan informatie over gezondheid en ziekten, ook reuma

Wist je dat de mond een schat aan informatie bevat over je algehele gezondheid? Alleen al aan de samenstelling van ons speeksel kun je van alles aflezen. Tandvleesontstekingen of een droge mond kunnen een teken of risico zijn voor ziekten. Maar met die kennis wordt eigenlijk nog veel te weinig gedaan binnen de gezondheidszorg.

Het samenwerkingsverband OrangeHealth moet daar verandering in brengen. Van speeksel tot reuma en stamceltherapie: een leuk gesprek over een bijzonder onderzoeksproject waaraan ReumaNederland bijdraagt.

Wat is OrangeHealth?
Een wetenschappelijk samenwerkingsverband van alle opleidingen tandheelkunde en mondzorgkunde, en bedrijven en zorgverleners in Nederland. Het consortium heeft als doel een nauwere samenwerking te bereiken tussen de mondzorg en algemene gezondheidszorg. Ofwel: tussen de tandartsen en mondhygiënisten enerzijds en de huisartsen, zorgverleners en ziekenhuizen anderzijds.

Reuma en mondgezondheid
Wat heeft mondzorg precies te maken met reuma? Meer dan je misschien denkt:

  • Mensen met reumatische artritis hebben relatief vaak last van hun tanden en tandvlees.
  • Bij verschillende vormen van reuma of artrose kan ook het kaakgewricht betrokken raken, wat weer gevolgen heeft voor de mondgezondheid.
  • Verder kan de speekselproductie bij bepaalde vormen van reuma zoals het syndroom van Sjögren en sclerodermie, worden aangetast.
  • En tot slot kan tandenpoetsen een enorme uitdaging zijn als je handen het niet goed meer doen.

Lees hier het volledige artikel.