Vruchtensuiker veroorzaakt leververvetting

Fructose, ook bekend als vruchtensuiker, leidt tot de ophoping van vet in de lever. Deze leververvetting kan op zijn beurt diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Amée Buziau toonde als eerste een oorzakelijk verband aan tussen de verwerking van fructose en leververvetting. Met name vruchtensap en frisdrank lijken schadelijk; fruit eten kan geen kwaad. Op 13 november promoveerde Buziau op dit onderzoek, dat ze uitvoerde bij onderzoeksinstituut CARIM van het Maastricht UMC+.

Fructose zit van nature in producten zoals groente en fruit en komt dus ook voor in producten die daarvan zijn gemaakt, zoals stroop, vruchtensappen en frisdrank. Als we dit soort producten eten of drinken, dan breekt de lever het vruchtsuiker af en zet het om in vet. Nemen we er teveel van in, dan zorgt dat voor een opstapeling van vet in de lever, blijkt uit het onderzoek van Amée Buziau. Omdat Nederlanders ruime hoeveelheden fructose binnenkrijgen en daarmee risico loopt op leververvetting en de gevolgen daarvan, spreekt ze van een fructose-epidemie. Ze pleit voor maatregelen zoals een suikertaks om de consumptie van fructose te ontmoedigen.

Lees hier het volledige artikel.