Waarom bessen en rode wijn de ziekte van Parkinson kunnen vertragen

Nieuw onderzoek aan de Pennsylvania State University suggereert dat de antioxidanten in rode wijn en bessen de symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen helpen bestrijden. Ze zouden namelijk de progressie van de bewegingsstoornissen vertragen.

Het rapport van deze studie werd recent gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

De link tussen voeding en parkinson
Volgens de onderzoekers kunnen Parkinson-patiënten die wekelijks drie of meer porties eten van voedingsmiddelen met een hoog flavonoïden-gehalte hun kans op vroegtijdig sterven verminderen (in vergelijking met patiënten die niet zoveel flavonoïde-rijk voedsel eten).

Toch kan, aldus senior onderzoeker Prof. Gao, deze studie niet bewijzen dat flavonoïden het leven van Parkinson-patiënten effectief verlengen. Ze toont alleen aan dat er een associatie kan zijn. In hun vorige studie (2012) ontdekte ditzelfde team dat flavonoïden het risico op Parkinson konden voorkomen bij personen die geen Parkinson hadden aan het begin van de follow-up. De huidige studie levert echter verder bewijs over de neuro-beschermende effecten specifiek van groenten en fruit. Flavonoïden in sommige vruchten, thee en rode wijn kunnen de bloed-hersenbarrière snel doordringen en zodoende oxidatieve stress, ontsteking en atherosclerose in de hersenen verlichten, wat de impact van Parkinson kan verminderen, aldus de onderzoekers.

Lees hier het volledige artikel.