Waarom de wijkverpleging wordt uitgehold ondanks ‘zwarte cijfers’

De tijd van contractering breekt weer aan. Zorgverzekeraars sluiten nieuwe contracten met zorgorganisaties voor het jaar 2023. Ze moeten voldoende zorg inkopen voor hun klanten. Zorgorganisaties klagen al jaren dat de tarieven in de wijkverpleging krap zijn.

Toch worden er ieder jaar contracten afgesloten, gaat de zorg aan cliënten gewoon door, krijgen zorgmedewerkers hun loon, en verandert er ogenschijnlijk niks. Maar achter de optisch zwarte cijfers van veel zorgorganisaties, is er al jaren een stille afbraak bezig van de wijkverpleging. De race naar de bodem wordt uitgelegd in vijf vragen aan Jeroen van de Oever, woordvoerder van de ActiZ kerngroep Zorg Thuis en directievoorzitter van zorgorganisatie Fundis.

De zorgorganisaties die onder meer wijkverpleging bieden, maken doorgaans geen verlies. Toch wordt er geklaagd over tarieven die niet toereikend zijn en een slechte financiële positie. Hoe kan dat?

Bij veel zorgorganisaties die ook verpleeghuiszorg leveren kan het instellingsresultaat nog wel positief zijn omdat het een optelsom is van beide sectoren. Zwarte cijfers zijn voor zorgorganisaties noodzakelijk om kredietwaardig te blijven. Dit wordt door banken en het Waarborgfonds Zorg op allerlei criteria jaarlijks getoetst. Rode cijfers wil je voorkomen, want dat betekent direct nog minder of helemaal geen ruimte voor nieuwe investeringen.

Lees hier het volledige artikel.