Waarom doet het pijn als je iemand anders pijn ziet lijden?

Wekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: waarom doet het een beetje pijn als iemand anders pijn heeft?

Ken je die Jackassfilmpjes nog van MTV? Waarin skatende jongens allerlei trucjes uithalen en waarbij er altijd wel eentje met z’n kruis op een trapleuning belandde omdat het fout ging? En dat zoiets bij jou, als kijker, óók een beetje pijn doet?

Dit fenomeen is vanuit de wetenschap heel goed te verklaren: we hebben hier te maken met pijnempathie. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer je naar iemand kijkt in de tandartsstoel die net een wortelkanaalbehandeling krijgt. Het doet gewoon een beetje pijn!

Pijnempathie
Marijtje Jongsma is neuropsycholoog aan Radboud Universiteit en heeft – zoals ze zelf zegt – van haar hobby haar beroep gemaakt. In het lab doet ze allerlei onderzoeken naar pijn en in deze aflevering van Het LAB is het de beurt aan Sophie. Want hoe werkt dat systeem van pijnempathie nou precies?

Om daar achter te komen, moeten we naar de hersenen kijken. Sophie is daarvoor aangesloten op een EEG en moet eerst zichzelf pijn toedienen via een pijnstimulator. Ze drukt op een rode knop en een paar seconden later krijgt ze een stroomstoot toegediend. In de EEG kun je vervolgens de pijn aflezen doordat de ‘pijngebieden’ in de hersenen van Sophie worden gestimuleerd.

Lees hier het volledige artikel.