Waarom je vooral niet de beste versie van jezelf moet willen worden

Zelfhulpboeken zijn populairder dan ooit. In de rubriek Gezond of niet duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een onderwerp waar verwarring over bestaat. Deze keer bekijkt hij waarom je beter kunt stoppen met het beste uit jezelf te halen. En hoe je wél gelukkiger wordt.

Probeer je eens voor te stellen: je wordt gelukkiger, effectiever, rijker, sexyer en geliefder. “Wie wil dat nou niet?” vraagt Mattheis van Leeuwen, psycholoog en docent gedragsverandering aan de Radboud Universiteit.

Het probleem daarbij is volgens Thijs Launspach ook dat we shoppen. “We willen de spieren van Hans, het grote huis van Renée, de passionele relatie van Nassim, het werksucces van Joachim en het netwerk van Paula”, zegt de schrijvende psycholoog. “En dat dan allemaal gecombineerd in één leven.”

De behoefte om de beste versie van jezelf te worden, gaat volgens wetenschapper Van Leeuwen terug tot de oude Grieken. “Onze cultuur is voor een groot deel gebaseerd op het gedachtegoed van de filosoof Aristoteles. Hij stelde dat jezelf verbeteren bijna een plicht is. Het leven is maakbaar en als je maar hard genoeg aan jezelf werkt, word je gelukkig.”

Lees hier het volledige artikel.