Waarom krimp je als je ouder wordt? En is het te voorkomen?

ls een zeventig-plusser een nieuw paspoort aanvraagt en zijn of haar lengte moet invullen, zal ongetwijfeld de vraag opkomen: ben ik nog net zo lang als vroeger? Kinderen groeien, tot ze volwassen zijn, om uiteindelijk te krimpen als zij een hoge leeftijd bereiken. Hoe kan dat? En is krimpen te voorkomen?

Fysiotherapeut Richard van Amstel uit Den Haag is duidelijk in zijn antwoord. “Alles wat ouder wordt, krimpt”, zegt hij. Het krimpen heeft te maken met een biologisch proces van ouder worden. Oudere botten verliezen kalk, en daardoor hun kracht en vitaliteit. Ze drogen als het ware uit. “Veel mensen hebben ook nog eens last van osteoporose”, vertelt hij. Dit is een aandoening waarbij de botten zwakker of poreuzer zijn dan normaal. “Het komt vooral voor bij oudere mensen. Vrouwen kampen er vaker mee dan mannen; dat heeft weer met hormonen te maken. Het kan ook in de familie zitten en dus erfelijk zijn.”

Door kalkverlies zakken botten in en krimpen we, maar we kunnen ook ‘kleiner’ worden door andere factoren. Door de zwaartekracht staat er druk op ons lichaam, legt Van Amstel uit. Die zwaartekracht heeft overdag het meeste invloed: wanneer we bezig zijn en rechtop staan, worden onze wervelschijven, de zachte ‘veerkrachtige schijven’ tussen de wervels, ingedrukt. Als we ’s nachts gaan liggen, wordt de rug weer ontlast. “Onze lengte zal dus in de ochtend anders zijn dan in de avond”, aldus Van Amstel. “Maar dan hebben we het over millimeters.” Deze wervelschijven slijten trouwens ook in de loop der jaren.

Lees hier het volledige artikel.