Waarom leidt bewerkte voeding tot overeten?

Een sterk bewerkte voeding verhoogt de calorie-inname en het lichaamsgewicht vergeleken met een onbewerkte voeding. Dat toonde dr. Kevin Hall van het National Institute of Health in de Verenigde Staten onlangs aan in de eerste interventiestudie met bewerkte voeding.

In een vervolgonderzoek probeert hij nu te achterhalen waarom bewerkte voeding leidt tot overeten. Dat vertelde Hall op 17 oktober tijdens een lezing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hogere energie-inname
Het eerste interventieonderzoek van Hall heeft flink wat stof doen opwaaien. Hij was de eerste die aantoonde dat mensen meer calorieën binnenkrijgen van een sterk bewerkte voeding dan van een onbewerkte voeding.

In het onderzoek verbleven 20 volwassenen 4 weken lang in een onderzoeksinstelling waar alle maaltijden en tussendoortjes werden verstrekt. De helft van de periode kregen ze een sterk bewerkte voeding voorgeschoteld en de andere helft onbewerkte voeding. Beide voedingen bevatten evenveel calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten, suiker, zout en vezels. De deelnemers mochten er zoveel van eten als ze wilden. Wat bleek? De energie-inname was circa 500 kcal per dag hoger bij de sterk bewerkte voeding dan bij de onbewerkte voeding.

Lees hier het volledige artikel.