Waarom zout nog ongezonder is als je diabetes hebt

Een gekookt ei, aardappelen, vlees of soep. Het smaakt allemaal net wat lekkerder met een snufje zout. Maar een snufje verandert al snel in te veel zout, en dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten en nierschade. Wist je dat dit risico nog groter is al je diabetes hebt? We leggen uit hoe dat zit.

Zout strooien we over friet of een hardgekookt ei, maar tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen komt uit het eten en drinken dat we kopen. Het merendeel van de Nederlanders, 85 procent, eet te veel zout. Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag en mannen ruim 10 gram. Terwijl de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag 6 gram is. Minderen is dus verstandig, zeker als je diabetes hebt.

Waarom zout zo ongezond is
Zout verhoogt je bloeddruk. Dit werkt aderverkalking in de hand en dat zorgt op den duur voor een verhoogd risico op een hartinfarct en beroerte. Daarnaast gaan organen zoals de nieren door aderverkalking minder goed functioneren. En met slecht functionerende nieren wordt de kans op een beroerte of hartaanval wel tien keer(!) groter.

Twee keer zo grote kans op hart- en vaatziekten
Dat te zout eten de kans op hart- en vaatziekten vergroot was al langer bekend, maar dat die kans twee keer zo groot is bij mensen met diabetes niet.

Lees hier het volledige artikel.