Wachttijden medisch-specialistische zorg stijgen weer

De wachttijden in de medisch-specialistische zorg zijn voor het eerst sinds 2013 weer aan het stijgen. Bij acht specialismen zijn de wachttijden voor de polikliniek landelijk inmiddels zelfs gestegen tot boven de Treeknormen. Dit concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Treeknorm voor polikliniek bedraagt vier weken, voor acht specialismen geldt er momenteel een wachttijd van ruim vier tot bijna zeven weken, volgens de NZa. 

De acht specialismen zijn: Allergologie (6,6 weken), Oogheelkunde (6,5 weken), Maag-, darm- en leverziekten 6,2 (weken), Reumatologie (5,0 weken), Revalidatiegeneeskunde (4,9 weken), Pijnbestrijding/anesthesiologie (4,5 weken), Neurochirurgie (4,1 weken) en Neurologie (4,1 weken).

Seizoentrends
Uit het NZa-onderzoek blijkt dat veel factoren invloed hebben op de wachttijden in de medisch-specialistische zorg. Zo is er te weinig sprake van een proactieve gezamenlijke aanpak van wachttijden en ondervinden partijen problemen bij de aanpak van knelpunten in de keten als gevolg van drukte op de SEH en schotten in de bekostiging. Daarnaast spelen er tijdelijke en structurele afhankelijkheden, waarbij gedacht kan worden aan ‘seizoentrends’ waardoor wachttijden aan het eind van het jaar oplopen, onvoldoende afstemming rond afbouw van capaciteit bij naburige aanbieders en de krapte op de arbeidsmarkt in krimpgebieden; en is de registratie van wachttijden niet altijd juist en volledig.

Het onderzoek laat volgens de NZa zien dat niet elke overschrijding van de Treeknorm direct een probleem voor de patiënt oplevert. Doordat er sprake is van veel factoren, is er volgens de Zorgautoriteit geen eenduidige verklaring te geven voor de toegenomen wachttijden en is ook geen enkelvoudige oplossing mogelijk.

Lees hier het volledige artikel.