Wachttijden ziekenhuis vaak te lang

De wachttijden in ziekenhuizen zijn het afgelopen jaar weer verder opgelopen. Het duurt gemiddeld méér dan vier weken voor patiënten een specialist zien, terwijl de uiterste aanvaardbare wachttijd maximaal vier weken mag zijn.

Het duurt vaak langer dan de maximale wachttijd van vier weken voordat een patiënt een specialist te zien krijgt. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij onderzoeksbureau Mediquest. Die maximale aanvaardbare wachttijd is vastgelegd in zogenaamde ‘Treeknormen’, er zitten alleen geen gevolgen vast aan het overschrijden van die normen.

Negen weken wachten
In 2014 bedroeg de gemiddelde wachttijd nog minder drie weken. Vooral buiten de randstad stijgen de wachttijden. Absolute uitschieter is het specialisme oogheelkunde: gemiddeld moet een patiënt meer dan negen weken wachten voordat een specialist geraadpleegd kan worden en er een intake plaats kan vinden.

Jon Schaefer, directeur van onderzoeksbureau Mediquest, zegt dat de langere wachttijden het gevolg zijn van een combinatie van factoren. ‘Je ziet dat het niet altijd planbaar is welke zorg meer komt. Het aantal specialisten is niet rekbaar. Het is schommelen door de tijd heen.’

Lees hier het volledige artikel.
Luister hier naar een radiofragment (in het artikel staan nog meer radiofragmenten)