Wanneer is je huis te vies, en wanneer te schoon?

Hygiëne is belangrijk om de overdracht van bacteriën, schimmels en virussen tegen te gaan. Zo kun je voorkomen dat je ziek wordt. Maar wanneer is je huis schoon genoeg? En kan je huis ook te schoon zijn? NEMO Kennislink zocht het uit.

Een schoon huis kan voorkomen dat je een infectie oploopt in je eigen huis, stelt de Groningse arts-microbioloog Andreas Voss. Maar een extreem schoon huis, is volgens hem niet beter voor je gezondheid. “Het is vooral belangrijk dat het in je huis niet tot ophoping van vuil en etensresten komt, of dat er blijvend veel vocht aanwezig is. Dat zijn omstandigheden waarbij bacteriën en schimmels goed kunnen groeien. Maar wat dagelijkse vervuiling kan geen kwaad.”

Schoenen uit
Er zijn wel enkele veelvoorkomende viezigheden die in huis kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen. Zoals schimmel in de badkamer of andere delen van het huis. En onhygiënisch omgaan met etenswaren. Voss: “Rauwe kip kan besmet zijn met Salmonella – een bacterie die kan zorgen voor diarree en braken. Wanneer je kip bakt, is het veilig om te eten. Je moet dan wel de plank en mes eerst afwassen, voordat je er iets anders mee snijdt.” Voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt of katten, is het ook verstandig om extra alert zijn op stof en kattenharen in huis.

Lees hier het volledige artikel.