Wanneer moet je je ongerust maken over hoofdpijn?

Hoofdpijn kan heel vervelend zijn, soms is de pijn zelfs zo erg dat je nauwelijks nog je normale bezigheden kunt uitvoeren. Meestal is er echter niets ernstig aan de hand, in de betekenis van levensbedreigend.

Heel soms kan hoofdpijn een symptoom zijn van een ernstige onderliggende aandoening, zoals bijvoorbeeld een hersentrombose (CVA), een acuut glaucoom of een hersentumor. Het gaat dan vaak om een soort hoofdpijn die je niet eerder hebt gehad. In dat geval heb je waarschijnlijk ook andere verschijnselen.

Onder meer in volgende gevallen moet je bij hoofdpijn zo snel mogelijk je huisarts raadplegen:

  • Hoofdpijn beneden de leeftijd van 6 jaar: kan wijzen op een hersentumor of vocht in de schedel (hydrocephalus of waterhoofd).
  • Een nieuw soort heftige en bonzende hoofdpijn of pijn aan de slapen (temporaal) boven de leeftijd van 50 jaar: dit kan wijzen op een hersentumor of een ontsteking van een bloedvat in het hoofd (arteriitis temporalis).
  • Plotse hoofdpijn in de zwangerschap, vooral in het derde trimester: dit kan duiden op pre-eclampsie.
  • Hoofdpijn die gepaard gaat met plots slechter zien: dit kan wijzen op een ernstig verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) of een ontsteking van een bloedvat in het hoofd (arteriitis temporalis).
  • Hoofdpijn na een klap op het hoofd met sufheid of overgeven: kan komen door een ernstige
    hersenschudding en eventueel prikkeling van de hersenvliezen.
  • Toename van hoofdpijn in de dagen of weken na een ongeval: kan duiden op een bloeduitstorting in de hersenen (sub/epiduraal hematoom).

Lees hier het volledige artikel.