Wat eten we in een circulair voedselsysteem?

De EU wil naar een circulair voedselsysteem: de hoeveelheid afval geminimaliseerd, zo veel mogelijk (rest)producten gerecycled en zo min mogelijk impact op onze planeet. Maar wat eten we dan? Welke dieren houden we dan? En welke gewassen telen we in zo’n circulair voedselsysteem?

In vier scenario’s – van het huidige systeem tot een volledige circulair systeem – schetst een internationale groep onderzoekers onder leiding van Hannah van Zanten (Wageningen University & Research) de mogelijkheden binnen de EU & Verenigd Koninkrijk (EU27+UK). Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Food.

Om met de harde cijfers te beginnen, er is een enorme winst te behalen als we overgaan op een circulair voedselsysteem. Uit het langjarige onderzoek komen opvallende conclusies. Zo laten de onderzoekers zien dat bij een volledig circulaire landbouw, maar liefst 71 procent minder akkerbouwland nodig is. Daarnaast is een reductie in broeikasgassen van 29 procent per capita mogelijk terwijl tegelijkertijd genoeg voedsel kan worden geproduceerd dat binnen een gezond dieet past.

Lees hier het volledige artikel.