Wat is astigmatisme, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen?

Astigmatisme is een afwijking waarbij je zicht zowel voor ver als nabij onscherp is. Een astigmatisme correctie in een bril of contactlenzen wordt ook wel ‘cilinder’ genoemd.

Het hoornvlies of de cornea is de voorste doorschijnende laag van het oog waardoor het licht binnenvalt. De eerste breking van de lichtstralen gebeurt dus door het hoornvlies. Een gelijke en regelmatige kromming van het hoornvlies in alle richtingen is nodig om scherp te kunnen zien.

Bij een oog met astigmatisme is het oogoppervlak niet bolvormig zoals een voetbal, maar eerder gevormd zoals een rugbybal. Het hoornvlies heeft dan een vlakke en een steile as. Het licht dat in het oog binnenkomt, wordt daardoor gefocust op verschillende punten. Hierdoor ontstaat een vervormd, onscherp beeld.

Meestal is astigmatisme aangeboren. Het kan echter ook veroorzaakt worden door een oogletsel, sommige oogaandoeningen (zoals bijvoorbeeld keratoconus: een aandoening waarbij een onregelmatig astigmatisme ontstaat doordat het hoornvlies een conische vorm krijgt) of oogchirurgie.

Lees hier het volledige artikel.