Wat is je spijsvertering?

Elke hap die je neemt, maakt vanaf je mond een tocht van ongeveer acht meter. Voordat je hap in het toilet belandt, zijn er maar liefst acht verschillende organen nodig die meehelpen om van je voeding poep te maken.

De slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en het microbioom halen voedingsstoffen uit je eten. Wat je lichaam niet kan gebruiken, houdt je spijsvertering apart. Dat vormt later je ontlasting. De alvleesklier en lever maken spijsverteringssappen die je eten helpen verteren. De galblaas dient als opslagplaats van gal. In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.

De reis van je eten: van mond tot kont
Het ruiken van, zien, horen en zelfs het denken aan het eten kan het water je in de mond lopen. Dit wordt ook wel watertanden genoemd. Het is de start van je spijsvertering. Op deze momenten worden er signalen vanuit de hersenen naar organen gestuurd, zodat het lichaam zich alvast kan voorbereiden op de spijsvertering. Benieuwd hoe je spijsvertering loopt? Bekijk het op de site van de MLD-stichting.

Lees hier het volledige artikel.