Wat je van beren leren kan: winterslaap geeft geheimen diabetes prijs

Hoe slagen beren erin om de vorm van diabetes die ze tijdens hun winterslaap ontwikkelen in het voorjaar weer te laten verdwijnen? Amerikaanse onderzoekers denken een stapje dichter bij het antwoord te zijn, wat volgens hen tot een behandeling voor de ziekte bij mensen kan leiden.

Mensen met diabetes hebben te veel glucose, een vorm van suiker, in hun bloed. Op lange termijn kan dit onder meer tot hart- en vaatziekten leiden. Bij de aandoening is een belangrijke rol weggelegd voor het hormoon insuline. Dit stofje haalt glucose – dat via voedsel in ons lichaam komt – uit het bloed en verplaatst het naar lichaamscellen, waar het als energiebron dient. Diabetes ontstaat wanneer dit te weinig gebeurt, omdat het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt (diabetes type 1) of er minder gevoelig, oftewel resistent, voor raakt (type 2).

Bij veruit de meeste mensen met diabetes is sprake van de tweede variant. Wereldwijd sterven er inmiddels meer dan een miljoen mensen per jaar aan, terwijl het aantal zieken alleen maar toeneemt. Niet voor niks zijn wetenschappers naarstig op zoek naar nieuwe of verbeterde behandelingen. Een team van onderzoekers van de Washington State University in de Verenigde Staten hoopt daarbij inspiratie op te doen in de natuur. Bij beren, welteverstaan.

Lees hier het volledige artikel.