Kankerzorg ‘kan honderden miljoenen euro’s per jaar goedkoper’

De oncologische zorg in Nederland kan honderden miljoenen euro’s per jaar goedkoper, én beter, door goed gebruik te maken van geneesmiddelen.’ Dat betoogde internist-oncoloog Gabe Sonke tijdens zijn oratie op 16 september in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

‘De oncologische zorg in Nederland kan honderden miljoenen euro’s per jaar goedkoper, én beter, door goed gebruik te maken van geneesmiddelen.’ Dat betoogde internist-oncoloog Gabe Sonke tijdens zijn oratie op 16 september in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

‘Als het doel van een oncologische behandeling is om: a. langer te leven, met b. een goede kwaliteit, hoe effectief zijn onze medicijnen dan?’ De cijfers uit The BMJ die Sonke in zijn oratie aanhaalt, liegen er niet om: nog geen 10 procent van alle in Europa geregistreerde oncologische geneesmiddelen verbetert de kwaliteit van leven, en slechts 40 procent zorgt ervoor dat de patiënt langer leeft – met gemiddeld amper drie maanden.

Onnodig behandeling
Deze tegenvallende resultaten hangen samen met de opzet van geneesmiddelenonderzoeken (fase 1-3) die voorafgaan aan de registratie van een geneesmiddel op de markt. Farmaceutische bedrijven bepalen die studieopzet. Hierbij maken ze volgens Sonke keuzes die niet alleen gezondheidswinst maximaliseren, maar vooral ook financiële winst: ‘zoveel mogelijk patiënten behandelen, zo lang mogelijk behandelen, zo hoog mogelijke doses, combinatiebehandelingen, surrogaateindpunten’.

Lees hier het volledige artikel.