Wat zijn dioxines en wat zijn de effecten op de gezondheid?

Dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (DL-PCB’s) zijn giftige chemische stoffen die bijna overal ter wereld voorkomen. Je krijgt ze vooral binnen via het eten van dierlijke producten.

Op lange termijn kunnen deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Onder andere problemen met de voortplanting, de ontwikkeling, het immuunsysteem en de hormoonbalans zijn mogelijk. Bij heel hoge doseringen kunnen ze zelfs tot kanker leiden. De bovengrens voor de hoeveelheid dioxines en DL-PCB’s in onze voeding en in diervoeder is op Europees niveau vastgelegd.

Wat zijn bronnen van dioxines?
Dioxines vermijden is in principe niet mogelijk. Hoewel de uitstoot sterk is verminderd de laatste 25 jaar, komen ze in heel België nog altijd vrij in kleine concentraties.

Mogelijke bronnen zijn:

  • Verbrandingsprocessen, bijvoorbeeld van commercieel afval
  • Het gebruik van brandstoffen, zoals hout, kolen of olie
  • Natuurverschijnselen, zoals vulkanische activiteit en bosbranden
  • Industriële processen, zoals smelten
  • De productie van sommige herbiciden en pesticiden
  • De ontmanteling en recyclage van elektronische producten
  • Het roken van sigaretten

Lees hier het volledige artikel.