Welke tekenen kunnen wijzen op een longontsteking?

Een longontsteking of pneumonie is een ernstige infectieziekte die het longweefsel aantast. Een pneumonie ontstaat meestal nadat micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels…) door inademing in de longen zijn terechtgekomen.

Het kan gaan om micro-organismen afkomstig van andere mensen die drager zijn van het virus of de bacterie. Maar sommige van die micro-organismen (zoals de pneumokok en de stafylokok) bevinden zich van nature in onze mond en keel. Ze doen daar geen kwaad, tenzij in geval van een verminderde weerstand.

Vaak lopen mensen een longontsteking op nadat ze eerst een verkoudheid of een griep hebben gehad, waardoor het slijmvlies is aangetast en het verdedigingssysteem van onze luchtwegen is verzwakt, maar dat is niet altijd het geval.

Risicopersonen
Sommige mensen zijn vatbaarder voor pneumonie dan andere en/of lopen in geval van een longontsteking een grotere kans op ernstige complicaties en zelfs de dood.

  • jonge kinderen (jonger dan 2 jaar)
  • ouderen (vanaf 50 jaar en vooral vanaf 65 jaar)
  • verzwakte, bedlegerige, verlamde of bewusteloze patiënten
  • mensen die ernstig of chronisch ziek zijn, zoals diabetici, nierinsufficiëntie, levercirrose, mucoviscidose of COPD
  • mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals bij aids (Hiv-infectie en aids). -Verminderde immuniteit kan ook optreden bij behandeling met een immunosuppressivum, -bij chemotherapie of na een transplantatie

Lees hier het volledige artikel.