Werken aan leefkracht met zorg op maat

Als je voor je zorg en ondersteuning afhankelijk bent van de Wet langdurige zorg, heb je recht op een cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner is iemand die je op een onpartijdige en heldere manier wegwijs maakt in het zorgaanbod in de regio. Iemand die de zorgaanbieders kent en die weet welke het beste passen bij jouw wensen en behoeften. Sinds 1 januari zijn de zorgkantoren verplicht deze ondersteuning aan te bieden. Uitbesteden mag, maar Menzis besloot de functie ook zelf in te vullen.

Nederland telt 32 zorgkantoren. Zij zorgen ervoor dat de Wet langdurige zorg goed wordt uitgevoerd. Ze regelen de zorg voor alle Wlz-klanten in de regio, ongeacht waar ze verzekerd zijn. Dat geldt ook voor de cliëntondersteuning. Kwetsbare ouderen, mensen met een beperking, mensen met psychiatrische problemen en hun mantelzorgers kunnen er met hun vragen terecht. Maar wat betekent dat in de praktijk?

De mens centraal
Je kunt pas aanspraak maken op de Wet langdurige zorg na een indicatie door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Op dat moment kun je ook al aangeven of je gebruik wilt maken van cliëntondersteuning. Veel zorgkantoren kiezen ervoor die cliëntondersteuning te laten uitvoeren door MEE of Zorgbelang. Organisaties die van oudsher gewend zijn hun cliënten – respectievelijk mensen met een beperking en ouderen – te ondersteunen.

Lees hier het volledige artikel.