Werkgever wil werknemer met ggz-probleem best helpen

Er wordt nog te weinig voor werknemers en werklozen met psychische problematiek gedaan. Medewerkers uit de domeinen arbeid en zorg weten elkaar maar moeizaam te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

In Nederland zijn in vergelijking met andere landen veel werknemers en uitkeringsgerechtigden met psychische problematiek. Eind 2013 waren psychische aandoeningen de meest voorkomende reden van arbeidsongeschiktheid.

Werkplek
Het zijn tot nu toe vooral trajectbegeleiders en jobcoaches die de afstand tussen (ex-)cliënten uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en arbeidsmarkt weten te overbruggen, meldt het vakblad Sociaal Bestek. Zij helpen klanten met psychische problematiek te integreren op een werkplek. Hierbij moeten soms tegengestelde adviezen worden samengebracht. De ggz-behandelaar zegt vaak: ‘doe het rustig aan’. Het UWV zegt: ‘Benut je mogelijkheden’ of ‘Beter worden doe je op je werk’.

Persoonlijk
Anke Fokkens. Zij begon ooit als ergotherapeut, was negen jaar trajectbegeleider/jobcoach in de ggz en sociale werkvoorziening. Ze werkt nu als zelfstandig trainer en geeft onder andere les op een jobcoachopleiding. Fokkens zegt dat werkgevers best sociaal willen ondernemen. Om een klant te koppelen aan een werkgever wijst Fokkens de jobcoaches bijvoorbeeld op ontbijtsessies of Open Coffees en bijeenkomsten van ondernemersverenigingen. ‘Face to face en korte lijnen: de persoonlijke benadering vergroot de kans van slagen.’

Lees hier het volledige artikel.