Wetenschappelijke doorbraak magnetische diepe hersenstimulatie

Hersenstimulatie door elektrisch geladen nanodeeltjes en magnetisch veld.
Het is wetenschappers van het Maastricht UMC+ en het Duitse Max Planck Instituut gelukt om via een magnetisch veld hersengebieden te stimuleren bij muizen die werden ingespoten met elektrisch geladen nanodeeltjes.

Deze methode kan in de toekomst een alternatief worden voor de huidige vorm van diepe hersenstimulatie in de behandeling van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, Gilles de la Tourette en andere hersenaandoeningen. In het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances publiceren de onderzoekers vandaag hun resultaten.

Bij diepe hersenstimulatie (of deep brain stimulation) wordt via een operatie een neurostimulator ingebracht in het brein die via elektrische stroompjes de hersenactiviteit kan beïnvloeden. Die stimulator is via een kabeltje verbonden met een batterij in het lichaam en kan aan en uit worden geschakeld. Bij de ziekte van Parkinson kunnen op die manier bijvoorbeeld de kenmerkende trillingen worden onderdrukt. Maar bijvoorbeeld ook bij epilepsie of Gilles de la Tourette biedt diepe hersenstimulatie uitkomst.

Lees hier het volledige artikel.