Wetenschappers: ‘aantal blinden is in 2050 verdriedubbeld’

Het aantal mensen dat lijdt aan blindheid gaat de komende dertig jaar ruim verdriedubbelen, waarschuwen onderzoekers in een nieuw verschenen studie. De stijging komt met name voor rekening van de grote bevolkingsgroei en de hogere levensverwachting, schrijft de groep oogwetenschappers in The Lancet Global Health.

In 2015 waren wereldwijd zo’n 36 miljoen mensen blind. Die groep groeit volgens het onderzoek exorbitant hard in de komende dertig jaar, waardoor het aantal mensen met blindheid tegen 2050 is gestegen tot 115 miljoen.

Ook het aantal mensen met een minder ernstige zichtbeperking stijgt de komende jaren hard; van 217 miljoen in 2015 naar 588 miljoen in 2050. Liefst 1 miljard mensen ondervinden volgens de onderzoekers last van onbehandelde ouderdomsverziendheid.
Grootste oorzaak achter die harde groei van oogaandoeningen is volgens de onderzoekers het feit dat de wereldbevolking blijft groeien en men over het algemeen steeds langer leeft. Het percentage mensen dat lijdt aan een visuele beperking neemt namelijk al jaren af, maar doordat de wereldbevolking blijft groeien, neemt hun aantal wél toe.

Lees hier het volledige artikel.