Wetenschappers produceren natuurlijk medicijn in tomaten

Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om industriële hoeveelheden van een veelgebruikt natuurlijk medicijn te produceren in tomaten. De genetisch gemodificeerde vruchten bevatten bijzonder veel resveratrol, een stof die kanker zou tegengaan en ook levensverlengend werkt bij dieren.

In één exemplaar zit evenveel van de stof als in vijftig flessen rode wijn.

Dat melden de onderzoekers van het John Innes Centre in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Eiwit
De wetenschappers produceerden de met resveratrol doordrenkte tomaten door een eiwit toe te voegen aan de vruchten. Dit eiwit met de naam AtMYB12 zorgt ervoor dat genen worden aangezet die betrokken zijn bij de productie van verschillende polyfenolen, natuurlijke stoffen die voorkomen in planten.

De wetenschappers vergelijken de proteïne met de draaiknop van een kraan die kan worden opengedraaid om de aanmaak van stoffen als resveratrol op te voeren.

Wormen
Uit experimentele studies blijkt dat reserveratrol het leven van dieren zoals vliegjes en wormen aanzienlijk kan verlengen. Ook lijkt de stof de vorming van borstkankertumoren tegen te gaan.

Lees hier het volledige artikel.