Winterhanden, een vervelende winterse klacht

Veel mensen hebben in de winter last van witte, pijnlijke, jeukende tenen en vingers. Huisarts Wim Opstelten beantwoordt vijf vragen over winterhanden.

1. Gaan winterhanden nog over?

“Jammer genoeg komen de klachten bij veel mensen elk jaar terug. Waarom ze ineens ontstaan, is niet duidelijk. Deze winterse klachten komen vooral voor bij vrouwen. Daarnaast zouden bepaalde medicijnen (zoals bètablokkers) het probleem kunnen uitlokken. Ook wordt aangenomen dat aderverkalking het risico zou verhogen, maar dat is nooit goed onderzocht.”

2. Is er echt niks aan te doen?

“Het beste is om koude te vermijden en je goed aan te kleden: warme kleding, warme sokken en handschoenen. Het is belangrijk dat het materiaal warm is en goed ventileert; wol heeft beide eigenschappen. Ook wisselbaden worden geadviseerd: afwisselend de handen drie minuten in warm water, gevolgd door een halve minuut koud water. En altijd eindigen met koud water. Dat zou de doorbloeding kunnen verbeteren, maar de werkzaamheid van deze adviezen is nooit onderzocht.

Vroeger werd gedacht dat extra vitamine-D-injecties zouden helpen tegen winterhanden. De injecties zijn echter niet meer verkrijgbaar en van vitamine D in vloeistof of tabletten is aangetoond dat het niet helpt. Wat de bloedverdunners betreft: er wordt nogal eens verondersteld dat wintertenen veroorzaakt worden door een verminderde doorbloeding van de huid. Door bloedverdunners zou het bloed minder ‘stroperig’ zijn en gemakkelijker kunnen stromen. Maar of dat echt waar is, is niet bekend.”

Lees hier het volledige artikel.