Witte bloedcellen herprogrammeren tegen aderverkalking

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben een methode ontdekt om het gedrag van macrofagen, witte bloedcellen die een centrale rol spelen bij aderverkalking, om te buigen. Door deze cellen te herprogrammeren ontstaan er stabiele ophopingen (‘plaques’) in de bloedvaten die minder snel scheuren.

Juist deze gescheurde plaques richten veel schade aan in onder andere de hersenen en het hart. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Aderverkalking of atherosclerose is een langzaam proces waarbij cholesterol en witte bloedcellen zich afzetten tegen de wand van onze bloedvaten. Dit begint reeds als we jong zijn en een ongezonde levensstijl kan het dichtslibben van onze aderen versnellen. De afzettingen in de vaatwand noemen we plaques. Die kunnen de bloedvoorziening van achterliggende weefsels belemmeren.

Plaques worden nog gevaarlijker als ze instabiel worden en scheuren. De inhoud van de plaque komt dan in de bloedbaan terecht en vormt een bloedstolsel. Als het bloedstolsel afdwaalt naar de hersenen of het hart kan het daar een infarct veroorzaken. Aderverkalking draagt zo bij aan één van de voornaamste doodsoorzaken in de westerse wereld.

Lees hier het volledige artikel.