Worden bacteriofagen in Nederland al ingezet als alternatief voor antibiotica?

Op de Europese Antibioticadag wordt ieder jaar op 18 november stilgestaan bij het gebruik van antibiotica. Antibioticaresistentie is wereldwijd een groot probleem. In Nederland is het probleem nog niet heel groot, mede doordat de medicatie alleen op recept op te halen is.

Bovendien neemt ons land diverse maatregelen om verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen. Wist je dat er een mogelijk alternatief is voor het gebruik van antibiotica? Twee jaar geleden besteedden we uitgebreid aandacht aan het fenomeen bacteriofagen en de bijbehorende fagentherapie. Maar wat is dit nu eigenlijk?

Nog steeds lijkt Nederland nog niet klaar voor: bacteriofagen gebruiken in plaats van antibiotica. Dit terwijl Antoinette Hertsenberg in haar televisieprogramma Dokters van Morgen een interessant punt maakte vóór het gebruik van bacteriofagen en fagentherapie.

Een bacteriofaag, kortweg faag, is een klein virus dat bacteriën kan vernietigen. Een faag trekt zich in feite niets aan van de resistentie van een virus en zorgt ervoor dat deze explodeert. Fagen zijn overal te vinden en relatief simpel te kweken. In principe past er bij iedere ontdekte bacterie een faag die zijn negatieve werking teniet kan doen.

Lees hier het volledige artikel.