Worden dagelijks 2.000 mensen ziek door slechte hygiëne?

Het plan dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vorig jaar had om de hygiëne in Nederlandse keukens te verbeteren, is ‘zo slap als een vaatdoek’. Dat meldt althans De Telegraaf. Een groot deel van Nederlanders verschoont namelijk, tegen het advies van Schippers in, nog steeds niet elke dag het vaatdoekje. Soms ligt het vieze doekje zelfs langer dan een week op het aanrecht bacteriën te verzamelen.

Dat is ernstig, meldt de krant, want ‘dagelijks worden tweeduizend Nederlanders ziek van slechte hygiëne’. Daarmee wordt bedoeld een gebrekkige hygiëne bij het bereiden van voedsel, waar ook het vieze vaatdoekje een aandeel in heeft.

Maar waar komt dit aantal vandaan? Immers zal lang niet iedereen die na een twijfelachtige maaltijd een dag aan de toiletpot gekluisterd is, dit melden aan de huisarts. Bovendien lopen de her en der genoemde cijfers wat uiteen. In een recent bericht van Wakker Dier over ‘bedorven’ barbecuevlees wordt een aantal van 200 duizend per jaar genoemd. En wat wordt precies verstaan onder voedselvergiftiging?

Wat is de bron?
Het aantal van tweeduizend ziektegevallen per dag is te herleiden naar de ‘vaatdoekjes’-campagne ‘Ziekmakers zie je niet’ van VWS en het Voedingscentrum: ‘Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag.’

Om precies te zijn komt tweeduizend per dag neer op 730 duizend per jaar. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt weer over 680 duizend mensen in Nederland die jaarlijks ziek worden door het eten van besmet voedsel. ‘Het aantal consumenten dat jaarlijks getroffen wordt door een voedselinfectie is per jaar wisselend’, schrijft het Voedingscentrum in de factsheet Hygiëne en voedselinfecties, maar het schommelt dus rond de 700 duizend.

Lees hier het volledige artikel.