Wordt de zorg onbetaalbaar?

Minister Schippers van VWS wil Nederland bewust maken van de oorzaken en gevolgen van de fors stijgende zorguitgaven. Discussieer daarom mee over de betaalbaarheid van de zorg!

Geld
‘Als je het zelf moet betalen, zou je dan minder snel naar de dokter gaan?’ ‘Wat is volgens jou de beste manier om te besparen in de zorg?’ Op dit soort vragen wil het ministerie van VWS graag antwoord. Op facebook is speciaal hiervoor een discussiepagina aangemaakt.
Stijgende zorgkosten

De zorguitgaven stijgen in Nederland jaar in jaar uit. Wat weinigen zich realiseren, is dat op dit moment een modaal gezin bijna 25% van zijn inkomen uitgeeft aan zorg. Dit zal zich bij ongewijzigd beleid de komende 20 jaar bijna gaan verdubbelen. De zorg dreigt hiermee onbetaalbaar te worden.

Oorzaken van de stijgende zorguitgaven zijn velerlei. Door technologische vooruitgang kunnen we steeds meer in de zorg en door de gestegen welvaart willen we ook steeds meer. Maar daar hangt wel een forse prijskaart aan. Veel ziektes die vroeger dodelijk waren, zijn dat nu niet meer. Maar dat gaat wel gepaard met een toenemend gebruik van dure medicijnen en behandelingen. Verder stellen we ook steeds hogere eisen aan de zorg en ook dat drijft de kosten op.
Oplossingen en gevolgen

Er zijn veel mogelijkheden om de kosten in de zorg te beheersen, maar altijd heeft het grote gevolgen. Er zijn verschillende alternatieven. Zo kunnen we meer premies en belastingen heffen, of het verzekerde pakket uit minder zorg laten bestaan. Andere opties zijn: meer eigen betalingen, maxima stellen aan zorgbudgetten en behandelingen, of meer zorgvraag in eigen kring opvangen.

Dit is te lezen in ‘De zorg: hoeveel extra is het ons waard?’ Namens het kabinet stuurde Schippers deze publicatie naar de Tweede Kamer. Hiervan verschijnt ook een toegankelijke publieksvriendelijke versie.
Bron: Rijksoverheid (bewerking kiesBeter.nl)