Zeer intensief sportende 50+ man heeft meer verkalking in kransslagaders

Niet duidelijk of dit leidt tot meer hart- en vaatziekten.
Mannelijke sporters van middelbare leeftijd die zeer intensieve sporten beoefenen, hebben meer kransslagaderverkalking dan mannen die het rustiger aan doen.

Dit blijkt uit onderzoek van Vincent Aengevaeren van het Radboudumc, gesteund door de Hartstichting. De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat sporters langer leven dan mensen die niet sporten.

Onderzoeker Aengevaeren, cardioloog in opleiding, en zijn collega’s volgden gedurende zes jaar bijna 300 mannelijke 50-plussers die gemiddeld vijf uur per week sportten. Slagaderverkalking in de kransslagaders neemt altijd toe met de leeftijd. De mannen die vooral zeer intensieve sporten beoefenden, zoals hardlopen en spinning, bleken echter meer toename van aderverkalking in de kransslagaders te hebben. Wel leek de plaque, de stof aan de binnenkant van de bloedvaten, in de kransslagaders van deze mannen van een minder schadelijk type te zijn.

Plaque kan vetrijk zijn, verkalkt, of uit een mix van vet en kalk bestaan. Als de plaque verkalkt is, is het risico op een hartinfarct minder groot dan bij de gemixte vorm. Mannen die vooral zeer intensieve sporten beoefenden bleken vaker toename van verkalkte plaques te hebben.

Lees hier het volledige artikel.