Zelfregie, soms onmogelijk?

Werken vanuit zelfregie, soms lijkt het onmogelijk. Er zijn nu eenmaal mensen die te kwetsbaar zijn om zelf aan het roer te staan. Waar of niet waar? In een serie artikelen kijken we aan de hand van praktijkvoorbeelden naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van het werken vanuit zelfregie. Dit keer is het ‘podium’ voor mevrouw Jansen.

Mevrouw Jansen van 81 is vergeetachtig en laat soms het gas aan staan, maar wil heel graag zelfstandig thuis blijven wonen. Door haar vergeetachtigheid brengt ze zichzelf en haar omgeving in gevaar. Ook is een ze een tijdje geleden gevallen in huis. Haar buren en familie maken zich terecht zorgen. Kan mevrouw Jansen bepalen wat goed voor zichzelf is? Hoe kun je als professional mevrouw Jansen keuzes respecteren en de veiligheid in oog houden?

Wat is zelfregie?
Zelfregie betekent zelf bepalen. Eigen keuzes maken en het leven invullen zoals dat bij de persoon past. Als professional kun je iemand daarbij ondersteunen. De vier elementen van zelfregie kunnen hierbij helpen: eigenaarschap, motivatie, kracht en contacten. Meer informatie over zelfregie: www.movisie.nl/zelfregie.

Hoe werk je vanuit zelfregie in de situatie van mevrouw Jansen?

Eigenaarschap

Familie en buren van mevrouw Jansen vinden het niet meer verantwoord dat ze in haar eigen huis blijft wonen. Maar de vraag of ze nog wel thuis kan blijven wonen, roept bij mevrouw Jansen alleen maar verzet op. Haar belangrijkste wens is juist om in haar eigen huis te blijven. Werken vanuit zelfregie betekent dat mevrouw Jansen eigenaar is van het probleem en de oplossing. Maar wat is het probleem?

Het is belangrijk om de grenzen duidelijk te benoemen: als er geen oplossing komt om de risico’s van het gas dat aan blijft staan en het vallen te beperken, is het niet meer verantwoord om thuis te blijven wonen.

Lees hier het volledige artikel.