Alcohol- en drugsverslaving door ‘lege’ voeding

Voeding die amper voedingswaarde heeft, wordt gecompenseerd met suikerrijke voeding, vet eten en alcohol en drugs. Volgens apotheker dr. Gert E. Schuitemaker is er een directe relatie tussen de toename van alcohol- en drugsverslaving en de afname van het gebruik van volwaardige voeding.

In steeds minder huishoudens staat volwaardige voeding op tafel. Ontbijten schiet er vaak bij in. Voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen en gezonde vetzuren is vervangen door suikerrijke voeding, frisdranken en vette hap. Bij de ondervoeding die daardoor als het ware ontstaat, groeit de hang naar stimulerende middelen. Van koffie tot alcohol en drugs.
Het aantal keren dat de Ambulancedienst Amsterdam moet uitrukken nadat iemand onwel is geraakt door drugsgebruik is in tien jaar tijd verdubbeld naar zo’n 1.500 keer nu. Voor alcoholvergiftiging steeg het aantal uitrukken sinds 2004 van twee- naar drieduizend keer per jaar nu.

Pillengeneratie
In het boek ‘Voeding & Gedrag’ dat deze week verscheen, ageert Schuitemaker tegen “een maatschappij waarin pillen het enige antwoord lijken te zijn op de toenemende gedragsziekten en waarin voeding nauwelijks een kans krijgt.”
Volgens de apotheker worden artsen tijdens hun opleiding talloze malen getoetst op hun kennis over pillen. Het onderricht over voeding blijft ondertussen beperkt tot 25 uur gedurende de hele studie. “Ik stel vast dat zowel op straat als in de spreekkamer van de arts onder jongeren èn ouderen een pillengeneratie wordt gekweekt.”

Lees hier het volledige artikel.