Verschil tussen de eigen bijdrage en eigen risico

Er bestaat in Nederland bij sommige mensen nog steeds verwarring over wat het verschil is tussen de eigen bijdrage en het eigen risico. Welke zorg gaat af van het eigen risico en voor welke zorg moet een eigen bijdrage worden geleverd?

Eigen risico

Het wettelijk eigen risico van 375 euro geldt voor alle basisverzekeringen. Op het moment dat u zorg nodig heeft, gaan (op bepaalde uitzonderingen na) de kosten eerst voor een deel van uw eigen risico af. Uw eigen risico moet minimaal 375 euro zijn en kan maximaal verhoogd worden tot 875 euro, als u dat doet is uw maandelijks premie lager. Als u kosten wil besparen kan u het beste proberen te schatten of u veel of weinig zorg nodig heeft.

Eigen bijdrage

Gelukkig wordt veel zorg vergoed door de basisverzekering, maar voor sommige zorg geldt een eigen bijdrage. Dit is net als het eigen risico ook wettelijk bepaald, maar anders dan het eigen risico is het een bedrag dat altijd voor bepaalde zorg betaald zal moeten worden. De kosten die overblijven na de betaling van de eigen bijdrage gaan van het eigen risico af. Als u meer zorgkosten heeft nadat de eigen bijdrage is betaald en het eigen risico ‘’op’ is dan worden de zorgkosten door uw zorgverzekering vergoed.

Lees hier het volledige artikel.