Zeven vragen over coronamedicijnen

Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen.

Met de corona-uitbraak in 2019 barstte de zoektocht los naar medicijnen tegen het coronavirus. Wetenschappers ontwikkelden nieuwe medicijnen, maar testten ook bestaande middelen tegen het nieuwe virus. Welke medicijnen zijn er nu al beschikbaar, wat zijn de voor- en nadelen en zijn vaccins nog wel nodig met al die beschikbare medicatie? NEMO Kennislink geeft antwoord op zeven prangende vragen.

Welke medicijnen worden al ingezet? ↑
Van alle medicijnen in de maak zijn er tot nu enkele goedgekeurd in Nederland: remdesivir, dexamethason en antilichamen.

Remdesivir is het eerste coronamedicijn dat werd goedgekeurd. Oorspronkelijk ontwikkelden wetenschappers dit middel om andere RNA-virussen zoals ebola te bestrijden en het valt dan ook onder de zogenoemde antivirale middelen. “Het mechanisme achter dit geneesmiddel is interessant”, zegt Bert Niesters, hoogleraar Medische Microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het medicijn wordt in het lichaam omgezet tot een bouwsteen dat lijkt op het genetische molecuul van het virus, een soort imitatie-RNA. “Wanneer het virus nieuwe kopieën van zichzelf maakt, bouwt hij de imitatievariant in zijn eigen genetisch materiaal in”, legt Niesters uit. Het virus maakt namelijk geen onderscheid tussen echt en imitatie-RNA, terwijl dat laatste werkt als een stok in het wiel waardoor het verdere kopieerproces stilvalt. Artsen geven deze medicatie aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen. Dat kan voorlopig alleen via een infuus of injectie, al is remdesivir in pilvorm ook in de maak.

Lees hier het volledige artikel.