Ziekenhuizen geven niet altijd beste behandeling

Het woord heeft al zijn intrede gedaan: postcodegeneeskunde. Afhankelijk van de plaats waar de patiënt woont en dus het ziekenhuis waar hij waarschijnlijk belandt, krijgt de patiënt een andere behandeling waarbij de richtlijnen een ondergeschikte rol spelen.

In een artikel in Acata Oncologica, dat eind vorige maand verscheen, van de afdelingen Medische Oncologie van Amsterdam UMC,UMC Utrecht en het IKNL is deze postcodegeneeskunde duidelijk in beeld gebracht. De onderzoekers keken naar het voorschrijven in twintig willekeurig gekozen ziekenhuizen in Nederland van medicijnen voor uitgezaaide dikkedarmkanker.

Het gebruik van die medicijn is volgens de landelijke richtlijn de standaardbehandeling. Dit betreft chemotherapie en zogenaamde doelgerichte therapie. Deze laatste middelen zijn duur, met gemiddelde kosten van 25 duizend euro per patiënt.

Aanzienlijke variatie
Er blijkt een aanzienlijke variatie te zijn in het voorschrijfgedrag van juist deze dure medicijnen, constateren de onderzoekers: “Het gebruik van deze dure medicijnen in de ziekenhuizen varieert tussen 10 procent in het ene ziekenhuis en rond de 80 procent in een ander ziekenhuis. Een enorm verschil dus.”

Lees hier het volledige artikel.