Zorgverzekeraars moeten fraudeonderzoek uitwisselen

VWS wil dat zorgverzekeraars elkaars controles en fraudeonderzoeken mogen gebruiken. Het gebeurt nu nog regelmatig dat onderzoeken onnodig dubbel worden uitgevoerd. ‘Dat is zonde van de tijd en van mankracht’, stelt het ministerie in het Programmaplan Rechtmatige Zorg, Aanpak van Fouten en Fraude 2015 – 2018.

In het plan beschrijft VWS de aanpak om declaratiefouten en zorgfraude aan te pakken. Het is een dynamisch programma waarbij VWS samenwerkt met patiënten/cliënten, zorgaanbieders, het CIZ, verzekeraars/wlz-uitvoerders, gemeenten, Zorginstituut Nederland, de NZa, de IGZ, bijzondere opsporingsdiensten en het OM.

Delen van controles en fraudeonderzoek
Zorgverzekeraars voeren momenteel onafhankelijk van elkaar fraudeonderzoek uit, zelfs als zij mogelijke overtredingen bij dezelfde zorgaanbieder of zorginstellingen bekijken. Wettelijk is het alleen nog niet mogelijk om bewijs vanuit deze onderzoeken onderling te delen. Verzekeraars voeren daardoor soms onderzoeken dubbel uit. Om geld en mankracht te besparen bekijkt VWS of verzekeraars elkaars controles en fraudeonderzoeken over kunnen nemen zodat zij bij bewezen onrechtmatigheden de incorrecte declaraties aan hun adres ook kunnen corrigeren.

Fraudeonderzoek
Zorgverzekeraars sporen de laatste jaren steeds meer onjuist besteed zorggeld op. In 2011 vonden zij 167 miljoen aan onjuiste betalingen, dat nam toe tot 198 miljoen in 2012. In 2013 steeg het bedrag tot 329 miljoen euro. Om meer onrechtmatigheden op te sporen werken zij al samen. Ze delen signalen en resultaten van zowel controle als fraude en werken samen aan onderzoeken naar grote fraudezaken die landelijk spelen. Daarnaast besteden de zorgverzekeraars elk jaar gezamenlijk extra aandacht aan specifieke zorgsectoren. Voor 2013 en 2014 waren dat de geestelijke gezondheidszorg, de medisch specialistische zorg en de huisartsenzorg.

Lees hier het volledige artikel.