Zorgverzekering: goedkoop steeds ongezonder?

In het afgelopen jaar sloten meer dan 50% van de Nederlanders een zorgverzekering af die niet in alle gevallen 100% dekt. Dit is een zorgelijke ontwikkeling nu zorgverzekeraars steeds vaker op de stoel van de arts gaan zitten en invloed hebben op individuele noodzakelijke zorg van patiënten.

Regelmatig moeten er rechters aan te pas komen om de winstmakende zorgverzekeraars een halt toe te roepen en te verplichten de noodzakelijk zorg te vergoeden. Een rechtsbijstandverzekering naast een zorgverzekering is inmiddels geen overbodige luxe blijkt uit duizenden schrijnende situaties.

De kwaliteit van zorg in Nederland daalt jaarlijks in de Europese ranglijsten en staat inmiddels op plaats 8 volgens 2 gerenomeerde internationale onderzoekbureaus. Onderzoeken die Nederland hier zelf naar doet bestaan vanaf 2014 al niet meer. Voor veel patiënten is het vaak onbekend dat de zorgverzekering behandelingen vergoedt binnen heel Europa vaak zonder wachttijden en toepassing van moderne technieken. Een zorgverzekeraar die in alle gevallen 100% dekt is hierbij wel een pré.

Jaarlijks sluiten zorgverzekeraars contracten met zorgaanbieders als ziekenhuizen en wijkverpleging op basis van tarieven, quota en volumes zonder daarbij met de individuele patiënten rekening te kunnen houden. Het is dan ook een macaber gegeven dat de verzekeraars winsten en bovenwettelijke reserves mogen maken.

Lees hier het volledige artikel.