‘Zuivel met laag vetgehalte vergroot kans op Parkinson’

Personen die minstens drie porties magere zuivel per dag eten, zouden meer risico lopen op het ontwikkelen van Parkinson dan mensen die dagelijks minder dan één portie consumeren.

Dat blijkt uit een grote studie onder ruim 80.000 vrouwen en 48.000 mannen, gepubliceerd in Neurology. Van hen werden ongeveer 25 jaar lang data over hun gezondheid bijgehouden, aan de hand van enquêtes die zij elke twee jaar invulden. Om de vier jaar beantwoordden ze ook vragen over hun eetgewoonten.

Tijdens de onderzoeksperiode ontwikkelden 1.036 personen de ziekte van Parkinson, meldt Medical Xpress. De onderzoekers bekeken welke soorten zuivel de onderzoekdeelnemers consumeerden. Daaruit bleek geen opmerkelijk verband tussen de ziekte en de consumptie van zuivel met een hoog vetpercentage, zoals volle melk.

Drie porties
Echter bleek dat mensen die dagelijks minstens drie porties magere zuivel aten, 34 procent meer kans hadden op het krijgen van de ziekte van Parkinson vergeleken met mensen die minder dan één dagelijkse portie aten.

Lees hier het volledige artikel.