Zware diabetespatiënt gebaat bij inwendige insulinepomp

Een inwendige pomp die insuline afgeeft in de buikholte blijkt een goed alternatief voor diabetespatiënten voor wie de standaardbehandeling – zelf insuline spuiten onder de huid – niet aanslaat. Zware diabetespatiënten die eerst nog gemiddeld 45 dagen per jaar in het ziekenhuis doorbrachten, deden dat met pomp minder dan één dag per jaar.Dit blijkt uit promotieonderzoek van Peter van Dijk, internist in opleiding bij het Isala Diabetescentrum in Zwolle. De positieve uitkomst biedt hoop voor zo’n duizend patiënten met zware diabetes type 1. Voor deze groep geldt dat het lichaam zelf geen insuline aanmaakt én dat hun lichaam slecht reageert op de standaardbehandeling, waarbij een onderhuidse injectie met een prik of pomp de insuline inbrengt.

Een op afstand bedienbare interne pomp, geplaatst onder de huid van de buik, kan voor hen uitkomst bieden: de insuline hoeft niet meer de hele bloedbaan rond, maar komt via de poort-ader vrijwel meteen bij de lever aan. ‘Dat lijkt op de natuurlijke gang van zaken’, zegt Van Dijk.

Van Dijk volgde bij zijn onderzoek 56 mensen die nu al met zo’n inwendige insulinepomp rondlopen. De patiënten bivakkeerden dankzij de pomp zo’n anderhalve maand per jaar minder in ziekenhuizen, al betekent dat niet dat zij kerngezond werden. Veel patiënten hadden nog steeds moeite met dagelijkse inspanningen als traplopen. ‘Schade uit het verleden kun je met zo’n pomp niet goedmaken’, zegt Van Dijk.

Lees hier het volledige artikel.